Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «» - []
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, 2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Editura Boem@
»  Librăria online Boem@
»  Revista literară Boem@
»  A.S.P.R.A.
»  Poeme cibernetice
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  24334671  
  Useri online:   57  
Revista literara BOEM@
Anunţ: Antologie literară colectivă  
Program cenaclu
ONOMANTIA
Numele atrage soarta...

Vechii greci credeau cã numele are puterea de a ne influenta destinul si foloseau ca metodã de predictie analiza primei litere a prenumelui.

Onomantia (întâlnitã si ca onomomantie) este o artã divinatorie care se bazeazã pe analiza numelui.

Denumirea derivã din greaca veche, unde "onoma" înseamnã nume, iar "manteia" - profetie. Aceastã disciplinã era intens practicatã în vremurile de demult cu scopul de a descifra destinul omului si, uneori, chiar pentru a-l determina.

Primii si cei mai înflãcãrati sustinãtori ai onomantiei au fost adeptii lui Pitagora. De la greci, practica a fost preluatã mai târziu de romani, care aveau chiar si un dicton "Nomen omen" care în traducere liberã ar însemna "Numele atrage soarta". Acestia erau atât de convinsi de puterea numelui de a influenta mersul lucrurilor, încât au extins aplicatiile onomantiei inclusiv asupra localitãtilor.
Geograful antic Pomponius Mela nota în lucrarea "De chorographia" cã autoritãtile romane au schimbat numele unui oras ilir proaspãt cucerit, pentru a-l face mai favorabil Romei (este vorba despre actualul port albanez Durres).

Prima literã a prenumelui
Una dintre cele mai folosite metode onomantice este analiza primei litere a prenumelui uzual. Prenumele uzual nu este neapãrat cel înscris în cartea de identitate, ci cel cu care ni se adreseazã zilnic rudele, prietenii, colegii.
Puterea lui de influentã e foarte mare, iar dintre toate literele care-l compun, prima are cel mai mare impact. Ea aduce informatii pretioase despre caracterul si temperamentul nostru, despre felul în care reactionam la stimulii exteriori, la oportunitãtile si obstacolele vietii.
În linii mari, nota dominantã a reactiilor poate fi de naturã fizicã, mentalã, emotionalã sau intuitivã.

Tind sã rãspundã:

- *fizic* - cei ale cãror prenume încep cu D, E, F, M, N, O, V, W, X
- *mental* - cei ale cãror prenume încep cu A, H, J, Q, S, Z
- *emotional* - cei ale cãror prenume încep cu B, C, K, L, T, U
- *intuitiv* - cei ale cãror prenume încep cu G, I, P, R sau Y.

Influenta vocalelor
Una dintre regulile onomantice mai putin cunoscute în ziua de astãzi sustine cã dacã numele contine un numãr par de vocale, imperfectiunile fizice tind sã se manifeste pe partea stângã a corpului, în timp ce un numãr impar de vocale conduce la imperfectiuni pe partea dreaptã.

Prima vocalã
Nu numai prima literã a prenumelui este importantã în onomantie. Prima vocalã, de exemplu, oferã indicii interesante cu privire la reactiile instinctive pe care le avem în fata surprizelor, a schimbãrilor neasteptate.

Astfel:
*A* - poate rãspunde iritat sau agresiv, tinzând sã respingã ceea ce vine din exterior.
*E* - primeste foarte bine noul, ba mai mult, atunci când se plictiseste tinde sã-l provoace.
*I* - reactioneazã intuitiv, dar cam ilogic si subiectiv, cu posibile regrete ulterioare.
*O* - reactioneazã lent, este greu de scos din ale sale si cautã sã-si controleze foarte bine emotiile.
*U* - rãspunde cu pasiune, poate un pic teatral, si adesea diferit de cum te-ai astepta.

Când prima litera a prenumelui se întâmpla sã fie chiar o vocalã, persoana respectivã poate întâmpina dificultãti în a separa logica de emotie, capul de inimã.
Ce spun literele despre tine:

*Litera A*
Imprimã o atitudine plinã de ambitie si curaj. Cei al cãror prenume începe cu A sunt oameni puternici, independenti si activi. Au o mentalitate de învingãtor, cautã sã-si impunã vointa si nu se dau bãtuti în fata capriciilor sortii. Sunt directi si urmãresc obiective precise. Le place sã actioneze pe cont propriu, în mod ferm si original. Sunt creativi, iubesc viata si natura.
Defecte: Cele mai vizibile sunt impulsivitatea, agresivitatea, încãpãtânarea, lipsa de finete si egoismul. Uneori, mai pot apãrea scepticismul, aroganta si critica.

*Litera B*
Imprima o atitudine discretã si moderatã. Oamenii B sunt sensibili, emotivi, uneori timizi sau retrasi. Au însã un suflet însetat de dragoste si prietenie, sunt afectuosi, loiali si întelegãtori. Lucreazã bine în colaborare si sunt mult mai eficienti în a desãvârsi decât în a initia. Cautã pacea si armonia, apreciazã arta, muzica si frumusetea si sunt deseori dotati cu fantezie si talent.
Defecte: Nehotãrârea si nesiguranta, mai ales atunci când se încearcã sã fie compensate prin lãcomie si posesivitate. Lenea, lasitatea sau tendinta la compromis sunt alte câteva defecte ale lor.

*Litera C*
Imprimã o atitudine inteligentã si sinteticã. Cei al cãror prenume începe cu C sunt mândri, hotãrâti si ambitiosi. De regulã au o minte scãpãrãtoare si spontanã si excelente abilitãti de comunicare. Pot repera rapid esenta unei probleme si gãsi cele mai eficiente rezolvãri. Sociabili si foarte expresivi, au prizã la public. Pun pret pe prietenie, fiind amici sinceri, generosi si devotati.
Defecte: Neglijentã, nepãsare, dezorganizare. Uneori, lipsã de rusine sau de scrupule. Având multe interese, riscã sã-si risipeascã timpul si energia.

*Litera D*
Imprimã o atitudine practicã si organizatã. Cei ale cãror prenume încep cu D sunt oameni cu o mare vointã, organizati si tenace. Capacitatea lor de a se focaliza asupra telurilor este uluitoare. Au autoritate, simt practic si financiar, sunt buni în pozitii de conducere sau în afaceri. Conceptiile lor sunt solide si conformiste, iar sentimentele, durabile. Multi sunt pasionati de plante si grãdinãrit.
Defecte: În situatii tensionate pot deveni fixisti, radicali, incapabili de concesii, rigizi si uneori de o îndãrãtnicie prosteascã. Tendinte la posesivitate, gelozie.

*Litera E*
Imprimã o atitudine îndrãzneatã si inventivã. Oamenii de tip E sunt deschisi si adaptabili. Învatã repede si au abilitãti de comunicare. Nevoia de libertate este foarte mare - se simt bine când pot sã-si lãrgeascã orizontul: sã se miste, sã cãlãtoreascã, sã acumuleze noi cunostinte. Sunt plini de resurse, talentati, creativi si originali. Au un puternic instinct sexual, sunt pasionati si seducãtori.
Defecte: Multe persoane al cãror prenume începe cu E tind sã fie iresponsabile, inconstante, frivole. Altele mai pot fi irascibile si aprige la mânie.

*Litera F*
Imprimã o atitudine energicã si decisã. Oamenii de tip F sunt impetuosi, puternici si fascinanti. Indiferent cã se remarcã în bine sau în rãu, nu pot trece neobservati. Le place sã uimeascã si sã fie admirati. Sunt inteligenti, au o logicã excelentã, sunt harnici, priceputi si buni profesionisti. Au o sexualitate viguroasã si tânjesc dupã adrenalinã. Sunt prieteni buni si statornici.
Defecte: Pot avea reactii excesive si pot ajunge în situatii extreme. Desi au o personalitate forte, sunt predispusi la anxietate si depresie.

*Litera G*
Imprimã o atitudine întreprinzãtoare si perspicace. Oamenii al cãror prenume începe cu G au o pãrere bunã despre sine si multã încredere în capacitãtile proprii. Sunt hotãrâti, practici, perseverenti, ageri la minte si rãzbãtãtori. Au convingeri ferme, îndrãznealã si aptitudini de lider. Se pricep sã speculeze oportunitãtile ivite, au adesea noroc de bani si cuceresc usor atentia sexului opus.
Defecte: Li se reproseazã adesea tupeul, aroganta, încãpãtânarea si uneori lipsa de scrupule. Pot ascunde însã multe frustrãri si frãmântãri interioare.

*Litera H*
Imprimã o atitudine autonomã si motivatã. Cei al cãror prenume începe cu litera H urmãresc sã detinã controlul, sã acumuleze putere si bani. Au o personalitate puternicã si dominantã, dar sunt totodatã prudenti, rezervati si abili. Dotati cu spirit de observatie si o gândire profundã, actioneazã în baza unor planuri chibzuite si nu renuntã pânã nu-si ating obiectivele. Iubesc natura si sportul.
Defecte: Pot dezvolta tendinte obsesive si manipulatoare. În anumite situatii se închid în sine sau devin sceptici, bãnuitori, ranchiunosi, extremisti, tiranici.

*Litera I*
Imprimã o atitudine idealistã si creativã. Oamenii de tip I sunt romantici si emotivi. Majoritatea au simt estetic si înclinatii artistice, iubesc armonia, eleganta si confortul. Sunt afectuosi si întelegãtori cu cei din jur, dar nu le place ca acestia sã interfereze cu libertatea sau cu planurile lor. Sunt inteligenti, însã le lipseste simtul practic si curajul. Au o bunã rezistentã fizicã.
Defecte: Când nu se simt în sigurantã, pot avea cãderi nervoase, schimbãri bruste de stare de spirit, devin timizi, irascibili si se ofenseazã usor..

*Litera J*
Imprimã o atitudine sincerã si foarte bine intentionatã. Persoanele al cãror prenume începe cu J sunt inteligente, au imaginatie si talent. Le face plãcere sã fie de folos si sã-i ajute pe ceilalti si se strãduiesc sã se facã plãcute. Sunt încrezãtoare, optimiste si au aspiratii înalte, uneori chiar mai înalte decât le permit posibilitãtile. Au o inimã caldã, sunt generoase si loiale celor dragi.
Defecte: Îsi gãsesc greu o motivatie, riscând sã-si risipeascã talentele. Nu prea au simtul prevederii, ceea ce le expune la situatii neplãcute.

*Litera K*
Imprimã o atitudine ambitioasã si inspiratã. Oamenii de tip K sunt intuitivi, creativi si vizionari. Au o minte scãpãrãtoare, o gândire percutantã si rapidã, capabilã sã gãseascã solutii ingenioase. Pot avea talent în mai multe domenii. Sunt mândri si constienti de valoarea lor. Cautã succesul, îl meritã si cel mai adesea îl obtin, cãpãtând un plus de autoritate, respect si popularitate.
Defecte: Latura negativã, pe care încearcã din rãsputeri sã o mascheze, este caracterizatã de tensiuni nervoase, ezitãri, temeri, lipsã de încredere..

*Litera L*
Imprimã o atitudine încrezãtoare si sociabilã. Cei al cãror prenume începe cu L sunt isteti, curiosi si comunicativi. Se miscã mult, cãlãtoresc frecvent, se mutã în alte locuri etc. Nu suportã nici un fel de constrângeri. Sunt plini de resurse, au diverse aptitudini, dar le lipseste viteza de reactie necesarã speculãrii oportunitãtilor. Sunt senzuali, însã tind sã-si treacã emotiile prin filtrul mental.
Defecte: Au tendinta de a acumula tensiuni, pe fondul cãrora pot dezvolta o tendintã la adictii si excese, predispusi la accidentãri.

*Litera M*
Imprimã o atitudine constructivã si optimistã. Persoanele de tip M sunt responsabile, tenace si muncitoare, dar stiu sã se bucure si de viatã. Realiste si practice, acordã o mare importantã sigurantei financiare. Au însã o fire afectuoasã, sunt atasate de familie, dornice de dragoste, generoase si receptive la problemele celor din jur. Învatã repede, au curaj si sunt capabile sã-si modeleze personalitatea.
Defecte: Oamenii de tip M sunt cam pripiti si iuti la mânie. Pot avea accese de încãpãtânare si, în unele privinte, viziuni prea conservatoare.

*Litera N*
Imprimã o atitudine sociabilã si comunicativã. Oamenii de tip N sunt fãcuti sã trãiascã în cuplu, sã aibã multi prieteni si o activitate sociala bogatã. Amabili, veseli si originali, atrag simpatia. Le place sã se distreze si pot da impresia de frivolitate, dar în realitate sunt inteligenti, abili, planificati si-si urmãresc bine interesele. Sunt norocosi, atrasi de mister si foarte senzuali.
Defecte: Pot fi nelinistiti, disimulanti, derutanti si înclinati cãtre schimbãri frecvente, purtarea lor dându-le celor apropiati o senzatie de nesigurantã.

*Litera O*
Imprimã o atitudine hotãrâtã si responsabilã. Oamenii de tip O au vointã, convingeri puternice, scopuri clare si simtul datoriei dezvoltat. Totusi, au o inimã entuziastã, porniri erotice intense si pot ajunge în situatia de a trebui sã aleagã între sentiment si datorie. Au nevoie de dragoste, dar vor sã-si pãstreze independenta. Sunt inteligenti si dornici sã învete.
Defecte: Pot avea tendinta de a le da celorlalti cam multe indicatii. Uneori actioneazã impulsiv. Sunt gelosi si posesivi.

*Litera P*
Imprimã o atitudine înteleaptã si stabilã. Cei al cãror prenume începe cu P sunt oameni puternici, laboriosi si prolifici. Foarte inteligenti, sunt adesea înclinati spre studiu, culturã sau spiritualitate. Sunt însã firi mai retrase, care nu socializeazã cu prea multã tragere de inimã si care-si selecteazã atent anturajul. Cu toate astea, fac impresie, au influentã, iar pãrerile lor sunt ascultate.
Defecte: Pot fi distanti, aroganti, secretosi sau lipsiti de bunã vointã si rãbdare fatã de ceilalti. Uneori sunt rigizi, lacomi sau foarte posesivi.

*Litera Q*
Imprimã o atitudine ingenioasã si originalã. Cei (putini, de altfel) al cãror prenume începe cu Q sunt plini de idei, intuitivi si inspirati. Multi dintre ei au preocupãri neobisnuite, sunt atrasi de mistere si subiecte neconventionale. Au o personalitate puternicã si capacitatea de a-i fascina si influenta pe ceilalti, dar sunt greu de cunoscut si de analizat. Se pricep la afaceri si atrag banii.
Defecte: Pot fi dificili, complicati si ascunsi. Când sunt stresati, creeazã multã tensiune în jur. Uneori vorbesc prea mult, plictisindu-i pe ceilalti.

*Litera R*
Imprimã o atitudine determinatã si reflexivã. Cei al cãror prenume începe cu R sunt profunzi, au spirit analitic si multã dorintã de cunoastere. Au un suflet bun, sunt milosi si gata sã punã umãrul la îndeplinirea unei cauze nobile. Interesele lor par a fi mai mult spirituale decât materiale. Sunt muncitori si seriosi, dar ating reusita doar în urma unei strãduinte constante.
Defecte: Au frãmântãri interioare, tind sã fie fragili emotional, nervosi si iritabili. Pot fi expusi la pierderi de bani sau de posesiuni.

*Litera S*
Imprimã o atitudine instinctivã si încordatã. Cei al cãror prenume începe cu S au sentimente puternice si ambitii înalte. Sunt ageri, pãtrunzãtori, intuitivi si imaginativi. Ambitia îi motiveaza si îi ajutã sã-si focalizeze energiile. Destinul lor este adesea presãrat cu obstacole, lupte si frãmântãri. O parte dintre ele ar putea fi generate sau întretinute de propria impulsivitate.
Defecte: Emotivitatea si nervozitatea, care îi tensioneazã si-i împing la reactii neadecvate. Nestãpânirea, subiectivismul, lipsa de tact si prevedere.

*Litera T*
Imprimã o atitudine dinamicã si sociabilã. Oamenii de tip T sunt puternici, vivace, spontani, ingeniosi si constructivi. Nu pot sta pe loc; trebuie sã avanseze, sã evolueze, sã creeze, sã fondeze. Au initiativã, decizie rapidã, aptitudini pentru organizare si comandã. Totusi, sunt dependenti de ceilalti, de afectiunea si sprijinul lor. Au mare nevoie de dragoste, familie, prieteni si colaboratori.
Defecte: Au o tendintã spre agresivitate (mai ales verbalã, dar nu numai) si îsi pot pierde destul de repede controlul. Se ofenseazã usor.

*Litera U*
Imprimã o atitudine metodicã si superioarã. Cei al cãror prenume începe cu litera U sunt organizati, muncitori, practici si performanti. Îi atrage însã si cunoasterea, spiritualitatea, misterul si pot avea talent artistic. Adesea sunt în impas, nestiind cum sã se împartã între tendintele materialiste si cele idealiste, deopotrivã de puternice. Au o pãrere foarte bunã despre sine si le place la nebunie sã fie adulati.
Defecte: Sunt egoisti, teatrali, îngâmfati si lãudãrosi. Le place sã critice. Au o nesigurantã interioarã care îi poate împinge cãtre adictii.

*Litera V*
Imprimã o atitudine respectabilã si impozantã. Cei al cãror prenume începe cu V au planuri mãrete, dar urmãresc împlinirea lor în mod prudent, tenace si planificat. Dotati cu o inteligentã vie, intuitie si inspiratie, au o mare capacitate de anticipare, ce poate fi luatã drept spirit profetic. Sunt responsabili, eficienti, loiali si onorabili. Au emotii puternice, pe care cautã sã le controleze.
Defecte: Le lipseste flexibilitatea si se adapteaza greu la schimbãri. Sunt acaparatori, posesivi si gelosi, iar uneori pot deveni chiar cruzi.

*Litera W*
Imprimã o atitudine expresivã si adaptabilã. Oamenii din semnul W sunt curiosi, prietenosi, plini de farmec, vioi, inteligenti si comunicativi. Sunt consecventi în urmãrirea scopurilor, dar abili si flexibili în metodele aplicate pentru a le atinge.
Defecte: pot fi dezordonati, delãsãtori, instabili si imprevizibili.

*Litera X*
Imprimã o atitudine înflãcãratã si senzualã, magnetism si un inepuizabil apetit erotic, vitalitate si spirit întreprinzãtor. Sunt creativi, comunicativi si lideri înãscuti.
Defecte: Înclinatia cãtre plãceri si excese, dependente si risipã. Pot fi nepãsãtori, neseriosi sau iresponsabili.

*Litera Y*
Cei al cãror prenume începe cu Y sunt pasionali, independenti, dinamici si curajosi, dar si intuitivi, sensibili si creativi. Au înclinatii romantice sau idealiste. Sunt emotivi si romantici. Au o bunã rezistentã fizicã.
Defecte: Pot avea dificultãti în luarea deciziilor. Au reactii bruste si schimbãri subite de dispozitie.

*Litera Z*
Imprimã o atitudine încrezãtoare si combativã. Cei al cãror prenume începe cu Z sunt curajosi si competitivi. Cautã puterea si faima. Pot avea interese financiare sau politice, dar dacã sunt motivati din punct de vedere psiho-emotional, pot atinge succesul în orice domeniu, inclusiv artistic sau sportiv. Au instincte bune, o intuitie ascutitã si o inteligentã iscoditoare. Sunt oameni pasionati, fascinanti si plini de fortã.
Defecte: Acestia au defectele comune firilor puternice: tind sã fie încãpãtânati, pripiti, nesupusi, impulsivi si înclinã sã-i comande sau sã-i controleze pe cei din jurul lor, situatie care poate crea tensiuni.


 
[ HOME ]
«Cenaclul Literar Online»
«Noduri şi Semne»
Revista literară Boem@
EXPOZIŢIE DE CARTE
Claudiu-Nicolae SIMONATI, Orasul natal, Ed. Univ. Lucian Blaga, Sibiu, 2008
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALURI DE LITERATURĂ
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Contact
Istoria cenaclului
Membrii fondatori
(1983-1989)
ONOMANTIA
Revista literara BOEM@

DONATI
PENTRU CULTURĂ

  Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE     PROZĂ     ESEU     TEATRU     UMOR     DIVERSE     BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@edituraboema.ro              Copyright © 1999, 2002 - ANA & DAN